Το χρέος θα δείξει πότε θα γίνουν εκλογές!




Το καίριο ερώτημα των πολιτικών εξελίξεων είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αιφνιδιάσει εκλογικά ή όχι. Ο ίδιος πάντως στο ερώτημα αυτό ακολουθεί κατα γράμμα τη ρήση Ανδρέα Παπανδρέου ότι δηλαδή οι πρόωρες εκλογές και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται και ότι εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία, καθησυχάζοντας πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας.....


Ωστόσο η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα ειδικά αυτή την περίοδο εξαρτάται από μια σημαντική παράμετρο που έχει να κάνει με τη ρύθμιση του χρέους, η οποία στην περίπτωση που ικανοποιεί τα ελληνικά συμφέροντα και τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση τότε ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Άλλωστε μαζί με την πιθανή ένταξη στο καθεστώς πολιτικής χαλάρωσης και το νέο look του πρωθυπουργού, αφού έχει υποσχεθεί ότι θα φορέσει γραβάτα ειδικά για την ρύθμιση του χρέους, θα αποτελέσουν τους...τρεις "άσους" της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας.

Πάντως ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην ανοίξει τα "χαρτιά" του στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ωστόσο πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, αναδεικνύοντας τη διευθέτηση του χρέους μαζί με το ζήτημα των πλεονασμάτων πλεονάσματα ως τα βασικά συστατικά του δικού του..."success story"!

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρουσία του Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον, όπου "εγκαινίασε" μια σειρά επαφών για το συγκεκριμένο θέμα μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με τον υπουργό Επικρατείας να δηλώνει από την Ουάσιγκτον: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση της ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγουμένων προγραμμάτων".

Ο κ. Παππάς συμμετείχε στο διεθνές forum "Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016" στο Μόντρεαλ του Καναδά, ενώ συναντήθηκε και με αξιωματούχους των ΗΠΑ για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους χωρίς άλλες καθυστερήσεις και στις συναντήσεις αυτές σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις κάθε χώρας.

Και αυτό γιατί μείζον θέμα εξακολουθεί να παραμένει η στάση του Βερολίνου καθώς παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις για μετά τις Γερμανικές εκλογές, σε ένα χρόνο δηλαδή, ενώ και από την Ε.Ε. δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση που να παραπέμπει στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, αφού οι Βρυξέλλες σε πρώτη φάση δίνουν προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του ελληνικού προγράμματος.

Να σημειωθεί τέλος ότι ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου με το Ταμείο να ετοιμάζει έκθεση που να επιμένει στην λύση του ζητήματος άμεσα και την ελληνική κυβέρνηση να τονίζει πως το βραχυπρόθεσμο σκέλος θα πρέπει να διευθετηθεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.