To δημοσίευμα της Le Figaro βάζει φωτιές: "Οι 28 υπέγραψαν να γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο προσφύγων..."


Μπορεί να έχει ήδη γραφτεί από πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο εφημερίδες, όμως η σημερινή...
Le Figaro περιγράφει γλαφυρότατα αυτό που θα γίνει τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες και θα καθορίσει την ζωή
εκατομμυρίων ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια.....


Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της σήψης, η Ευρώπη επιλέγει να πάρει ακραία μέτρα. Είκοσι οκτώ πρωτεύουσες έχουν ήδη συμφωνήσει από το βράδυ της Κυριακής να κλείσει ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων. «Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος είναι οριστικά κλειστός», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: «αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

«Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα αυτή την δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι μπορεί στον ανώτατο βαθμό για να την βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχουν ήδη εγκρίνει οι 28 πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

Σκοπός της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή από τους 11 μήνες της κρίσης που οδήγησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τον δρόμο για την Βόρεια Ευρώπη.

Η ΕΕ θα απαντήσει στην κρίση με μια μεγάλη βοήθεια προς την Αθήνα και υποτίθεται, όπως γράφει η εφημερίδα, αυτό γίνεται για να καθυσηχάσει την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία που ανησυχούν για το ανθρώπινο δράμα χωρίς προηγούμενο που συμβαίνει στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

«Σήμερα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες για να απαλύνουν το σοκ από το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων θα αναφερθούν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και θα καλέσουν για μια μαζική απάντηση για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και δεκάδες χιλιάδες των "απόκληρων" που φιλοξενεί».

Πέρα από την επείγουσα βοήθεια και ανακούφιση, η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να επικυρώσει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού χάρτη που καταρτίζεται από την Επιτροπή Γιούνκερ για να σώσει από κατάρρευση την Σένγκεν.

Η πιο μεγάλη απόδειξη
Όλο και περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να συρρέει στην Ειδομένη με την ελπίδα να καταφέρει να περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την αστυνομία, μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν στη γειτονική χώρα τη στιγμή που στον καταυλισμό της Ειδομένης υπολογίζεται ότι είναι στην αναμονή, πάνω από 12.000 άτομα.

150 πρόσφυγες από την Ελλάδα φτάνουν σήμερα Γαλλία
Περί τους 150 πρόσφυγες που διήλθαν από τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα φθάνουν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανακατανομής των αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε άρθρο που δημοσιεύεται στη liberation.fr.

"Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγκατεστημένων προσφύγων: 152 μεταξύ αυτών φθάνουν σήμερα, 7 Μαρτίου, στο γαλλικό έδαφος από την Ελλάδα και θα φιλοξενηθούν σε κέντρα υποδοχής που έχουν συσταθεί για αιτούντες άσυλο σε διάφορες περιοχές της χώρας", δήλωσε ο Καζνέβ.

Οι αφίξεις αυτές αυξάνουν σε σχεδόν 300 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που υποδέχεται η Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανακατανομής (δηλαδή μετεγκατάστασης) που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Οι πρώτοι, Ερυθραίοι, απορροφήθηκαν τον Νοέμβριο.
Αυτή τη φορά, πρόκειται κυρίως για Σύρους και Ιρακινούς, με περίπου 20 οικογένειες και ορισμένους μεμονωμένους άνδρες, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρόσφυγες αναμένεται μετά την άφιξή τους να μεταφερθούν σε κέντρα για αιτούντες άσυλο που είναι διάσπαρτα στη γαλλική επικράτεια.
Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να δεχτεί 30.000 πρόσφυγες σε διάστημα δύο ετών --μια δέσμευση που επανέλαβε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Με τους 300 πρόσφυγες που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, η Γαλλία είναι πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών εισδοχής και έπεται η Φινλανδία με 150 άτομα. Ο Μπερνάρ Καζνέβ απέδωσε την δυσπραγία στην έναρξη της διαδικασίας υποδοχής στο γεγονός ότι "το σύστημα υποδοχής και ανακατανομής των προσφύγων στα 'hot sports' (κέντρα καταγραφής) λειτουργεί ακόμη ελλιπώς".

Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την ιδέα ότι η Γαλλία δεν είναι "ελκυστική" ως προορισμός ή ότι υπάρχει "σκόπιμη απροθυμία" εκ μέρους της Γαλλίας. Και επανέλαβε ότι η κατεδάφιση της παραγκούπολης του Καλαί, όπου συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία, "δεν έχει άλλο στόχο παρά να στεγάσει ανθρώπους που είναι σε κατάσταση μεγάλης απόγνωσης, που εκτίθενται στο κρύο, ζουν μέσα στη λάσπη και γίνονται στόχος βιαιοτήτων από περαστικούς".
Πηγή