Ντοκουμέντο: Οι βομβαρδισμοί στη Συρία


Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για δεύτερη ημέρα στόχους στην επικράτεια της Συρίας πλήττοντας, σύμφωνα με αναφορές, συμμαχία ένοπλων ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον και οδηγούν σε νέα, περισσότερο περίπλοκη φάση το συριακό δράμα....


Οι ρωσικές επιδρομές δεν έχουν μόνο στόχο το Ισλαμικό Χαλιφάτο αλλά και άλλες γνωστές οργανώσεις λέει η ΜόσχαΕπιπλέον, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αποδοχή του Κρεμλίνου ότι οι επιδρομές δεν πλήττουν μόνο το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά και «λίστα γνωστών οργανώσεων», και ότι η επιλογή των στόχων γίνεται κατόπιν συντονισμού με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.
Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τις κριτικές της Δύσης και της συριακής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας ως «προπαγάνδα» τις αναφορές περί αμάχων νεκρών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έδρασε «προληπτικά, εναντίον παραστρατιωτικών και τρομοκρατών, σε εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει».

Οι επιδρομές της Πέμπτης είχαν στόχο περιοχές που ελέγχονται από συμμαχία ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων που φέρει την ονομασία «Στρατός της Κατάκτησης», στην οποία περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ-Νόσρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο το Λιβάνου «al-Mayadeen».






Παράλληλα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης έναν νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, πλήττοντας τέσσερις στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και αποφεύγοντας αυστηρά κατοικημένες περιοχές.

Το υπουργείο ανέφερε πως αεροσκάφη Sukhoi-24M και Sukhoi-25 πραγματοποίησαν οκτώ εξόδους, πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Ιντλίμπ, καθώς και ένα τριώροφο κέντρο διοίκησης του Χαλιφάτου κοντά στη Χάμα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι με πλήγμα ακριβείας καταστράφηκε ένα κτήριο βόρεια της Χομς, το οποίο εξόπλιζε αυτοκίνητα με εκρηκτικά για τη διενέργεια επιθέσεων αυτοκτονίας.

Την Πέμπτη, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιο του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειο-δυτικής Συρίας μετά τον Μάιο, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και την στρατηγικής σημασίας πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ.

Η συμμαχία περικλείει το Μέτωπο αλ-Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) στη Συρία, την σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ, καθώς και αρκετές πιο μετριοπαθείς ισλαμιστικές οργανώσεις που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αντιτίθενται όλοι στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και έχουν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις μαζί του.











Παραδοχή Μόσχας ότι δεν έχει στόχο μόνο το Χαλιφάτο

Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχτηκε ότι οι επιδρομές δεν έχουν στόχο μόνο το Χαλιφάτο, αλλά κατάλογο γνωστών οργανώσεων -λίγες ώρες αφότου υπουργοί και αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης αντέκρουαν καταγγελίες Δύσης και αντικαθεστωτικών ότι η αεροπορική επιχείρηση δεν πλήττει μόνον το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επιλέγονται σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς εάν η Ρωσία και η Δύση έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τον ορισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την πορεία της εκστρατείας, ο Πεσκόφ απάντησε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό».



Πούτιν: «Πόλεμος προπαγάνδας» οι θάνατοι αμάχων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη πως είναι έτοιμος για τον «πόλεμο προπαγάνδας», μετά τους ισχυρισμούς για θανάτους πολιτών τους οποίους, διατύπωσε η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση εναντίον της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Όσον αφορά στις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, είμαστε έτοιμοι για αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και τόνισε πως οι πληροφορίες είχαν διατυπωθεί πριν ακόμη τα ρωσικά αεροσκάφη βρεθούν στους συριακούς ουρανούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως η Ρωσία συντονίζει τις ενέργειές της στη Συρία σε συντονισμό με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το Πεντάγωνο.


Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας


Διαβάστε επίσης: