Συμβούλιο χαμηλών προσδοκιών


Χωρίς προσδοκίες, με ερωτήματα ως προς τον σκοπό της σύγκλησής του και με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να λήξει χωρίς συναινέσεις για το Ασφαλιστικό συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.


Πληροφορίες  αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί προσανατολίζονται προς ένα κοινό ανακοινωθέν μόνο για το Προσφυγικό ζήτημα....


Ο πρωθυπουργός πρότεινε να συγκροτηθούν δύο επιτροπές, η μία προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η άλλη για να προετοιμάσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε σε κάθε μία από τις επιτροπές να συμμετέχουν τα κόμματα εκπροσωπούμενα από ένα πρόσωπο. Πλακιωτάκης και Γεννηματά διαφώνησαν με τη σύσταση των δύο επιτροπών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του Δημήτρη Κουτσούμπα, που δεν δέχθηκε να συμμετάσχει και του Νίκου Μιχαλολιάκου, έφτασαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει ότι αν τεθεί το θέμα του ασφαλιστικού δεν θα συμμετάσχει. Παρόμοιας άποψης είναι και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς, όπως έλεγαν από τη ΝΔ, η σύσκεψη θα πρέπει να ολοκληρωθεί με όλους τους αρχηγούς παρόντες.

Όπως όλα δείχνουν κανείς, εκτός ίσως από τον Βασίλη Λεβέντη, δεν θα δεχθεί να πιει το «πικρό ποτήρι» του Ασφαλιστικού μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.



Ένταση στο περιθώριο του Συμβουλίου

Ένταση υπήρξε κατά την έναρξη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ανάμεσα στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη και τους εκπροσώπους της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν η κ. Γεροβασίλη άρχισε να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους για τα θέματα συζήτησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Τότε παρενέβη ο κ. Κουμουτσάκος και απευθυνόμενος στην κ. Γεροβασίλη της είπε «είναι ντροπή αυτά που κάνετε» κατηγορώντας την παράλληλα για απόπειρα χαλιναγώγησης των ανθρώπων του Τύπου. Στο συμβάν επενέβη με τη σειρά του και ο Τέρενς Κουίκ.

"Η συναίνεση δεν είναι προαπαιτούμενο"

Μπροστά στις καταγεγραμμένες οξείες διαφωνίες των κομμάτων και τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συναίνεση δεν είναι προαπαιτούμενο.

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για σύσκεψη όπου δεν θα ληφθούν αποφάσεις, τονίζοντας ότι η διαδικασία αφορά το πώς θα προσεγγίσει ο πολιτικός κόσμος από κοινού κάποια κύριας σημασίας θέματα.

Ύστερα από ημέρες διαρροών, χωρίς επίσημη ενημέρωση των αρχηγών για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, που πυροδότησαν μεταξύ άλλων και καυστικά σχόλια περί ανάγκης μαθημάτων πολιτικής συμπεριφοράς από τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόσκληση ήρθε με τηλεφωνική επικοινωνία. Επί τρεις ώρες, από τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 13.00, ο πρωθυπουργός ενημέρωνε τους αρχηγούς για την ατζέντα της σύσκεψης, περιμένοντας να ακούσει το ναι στην πρόσκληση που τους απηύθυνε.



Το προσφυγικό -ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας- και η έναρξη εθνικού διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθούν στο τραπέζι, με στόχο, σύμφωνα με το Μαξίμου, την καταγραφή προτάσεων.

Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις για το θέμα του ασφαλιστικού με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να έχει πλήρη εικόνα και να τη μεταφέρει στους αρχηγούς. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Τη θέση αυτή θα θέσει στο συμβούλιο των αρχηγών επιδιώκοντας τη συναίνεσή τους, ώστε να προχωρήσουν με κοινή και ισχυρή γραμμή στη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει και με στόχο να βρεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους. Άλλωστε, κατά το Μαξίμου, η αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια με τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, η επώδυνη μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Συνεπώς, η συζήτηση για το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, του εξορθολογισμού και της εξασφάλισης της βιωσιμότητας, καθώς θα αποτελέσει μεταρρύθμιση μακράς πνοής.
 
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση δύο επιτροπών, για τις οποίες θα ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας τους αρχηγούς.

Η πρώτη επιτροπή θα αφορά τη μελέτη και τη σύνταξη προτάσεων για το ασφαλιστικό, που έως τα μέσα Δεκεμβρίου ή, το αργότερο, έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής θα τεθεί ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Με αντικείμενο να «τρέξει» τη συνταγματική αναθεώρηση έως τον Φεβρουάριο του 2016 θα συσταθεί η δεύτερη επιτροπή, υπό έγκριτο συνταγματολόγο.