Με σοσιαλδημοκράτες και καραμανλικούς ο Τσίπρας εναντίον του Μητσοτάκη;




Ήδη τα πρώτα σενάρια για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες του Τσίπρα που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν στηρίγματα για την παραμονή του στην εξουσία έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν....


Το μόνο που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ως αυτή τη στιγμή είναι το ότι η βασική εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προτάξει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Ιούνιο και εν συνεχεία να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και άλλες αλλαγές σε κρίσιμα κρατικά και άλλα πόστα στην κυβερνητική διοίκηση.

Ο στόχος είναι σαφής: Να προετοιμάσει τις κινήσεις που έχει στο μυαλό του και θα επιθυμούσε, να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, να δει πως διαμορφώνονται οι εσωκομματικές ισορροπίες και να εξετάσει τις δυνατότητες ευρύτερων πολιτικών ανοιγμάτων.

Ως εκ τούτου το βασικό σενάριο είναι εφόσον κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση με απόφαση του Eurogroup και σταθεροποιηθούν πολιτικά κάπως τα πράγματα, εν συνεχεία να προχωρήσει στο συνέδριο και εκεί να προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις του και ταυτόχρονα να μπορέσει να εξασφαλίσει και την κομματική συναίνεση σ’ αυτούς τους στόχους.

Ένα είναι βέβαιο με τα ως τώρα δεδομένα. Το συνέδριο αυτό θα επισφραγίσει και θα επισημοποιήσει την πλήρη σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και εξ’ αυτού του λόγου ο Τσίπρας τελευταίως μιλάει συνεχώς για τις αριστερές του αυταπάτες κατά το πρόσφατο παρελθόν τόσο σε αντιπολιτευτικό επίπεδο όσο και στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ακούγονται και ονόματα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να υπουργοποιηθούν. Αυτό που προς το παρόν αποκλείουν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπλεύσεις με στελέχη του «επίσημου» ΠΑΣΟΚ που λαμβάνουν ενεργά μέρος στις διεργασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπό τη Φώφη Γεννηματά.

Στην ίδια κατεύθυνση όμως ακούγονται και πιο extreme κινήσεις που έχει στο μυαλό του ο Τσίπρας όπως η υπουργοποίηση ακόμα και πρώην υπουργών της ΝΔ και παραγόντων που το κοινό τους στοιχείο είναι οι καραμανλικές τους αναφορές.

Τα παραπάνω σενάρια μένει να αποδειχτεί αν θα προχωρήσουν ή όχι. Αυτό πάντως που μπορεί να πει κανείς είναι ότι έχουν μια λογική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τα αποκλείσει κανείς εκ προοιμίου ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η λογική που τα διαπνέει ως κόκκινη κλωστή είναι ότι ο Τσίπρας επιχειρεί με μια τέτοια αμφίπλευρη κυβερνητική διεύρυνση να ακυρώσει αφενός μεν τις κινήσεις ανασυγκρότησης της επίσημης σοσιαλδημοκρατίας αφετέρου να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και τα φιλελεύθερα ανοίγματα του Μητσοτάκη.

Έχουμε ξαναγράψει άλλωστε για κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ που μπορούν να ερμηνευτούν ως κινήσεις υπονόμευσης της νέας ηγεσίας από Καραμανλικούς και άλλους εσωκομματικούς αντιπάλους του Μητσοτάκη. Τελευταία δε, ξαναβγήκε από τη ναφθαλίνη και ο Μεϊμαράκης, στηρίζοντας Παυλόπουλο και κάνοντας κοινές εμφανίσεις με Παπαμιμίκο ενάντια στο Μητσοτάκη.

Οι εμπλεκόμενοι από το χώρο της κεντροδεξιάς σ’ αυτά τα σενάρια θα πρέπει να απαντήσουν και να πουν αν τα διαψεύδουν ή τα επιβεβαιώνουν. Γιατί στην περίπτωση που αρνηθούν να κλείσουν τη συζήτηση σ’ αυτά τα σενάρια τότε το μόνο που κάνουν είναι να διευκολύνουν τα σχέδια του Τσίπρα που υπηρετούν και τη μοναδική κόκκινη γραμμή που του έχει απομείνει και είναι αποκλειστικά η παραμονή του στην εξουσία.