Tουλάχιστον 717 άνθρωποι βρήκαν σήμερα τραγικό θάνατο στη Μίνα, στα περίχωρα της Μέκκας, της ιερής πόλης του ισλάμ, αφού ποδοπατήθηκαν λόγω συνωστισμού κατά τη διάρκεια προσκυνήματος....
Τα θύματα βρίσκονταν καθ’ οδόν στην ιερή πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, που θεωρείται θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων και αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους (υποχρεώσεις) του Ισλάμ. Σύμφωνα με το Κοράνι, κάθε Μουσουλμάνος θα πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή του να συμμετέχει στο μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα του μουσουλμανικού κόσμου.
Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών στο Twitter, οι τραυματίες της τραγωδίας που έλαβε χώρα τη πρώτη μέρα της Άιντ Αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας) ξεπερνούν τους 800 ενώ στην περιοχή έχουν καταφθάσει δεκάδες σωστικά συνεργεία.
Το ποδοπάτημα συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.
Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιες συνθήκες ξέσπασε ο πανικός που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα τραγωδία, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές το περιστατικό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παραδοσιακής τελετής – αναπαράστασης που ονομάζεται «Λιθοβόλημα του Διαβόλου».
Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε διάστημα ενός μήνα στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Σεπτεμβρίου, 107 προσκυνητές σκοτώθηκαν όταν ένας γερανός κατέρρευσε στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, το οποίο ήταν κατάμεστο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επισκέπτες για το φετινό Χατζ στη Μέκκα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διαθέσει πάνω από 100.000 αστυνομικούς για την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και άλλων επεισοδίων.
Οι προσκυνητές φιλοξενούνται σε μία τεράστια έκταση από τέντες που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι περισσότεροι φτάνουν στο ιερό όρος Arafat με λεωφορεία, όμως οι πιο φτωχοί έρχονται από την ιερή πόλη της Μέκκας περπατώντας περί τα 15 χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο.
Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής ‘Αιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.
Η πρώτη ημέρα του ‘Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βαφτεί με αίμα το ιερό προσκύνημα των Μουσουλμάνων καθώς σύμφωνα με στοιχεία, η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται.
Στις 12 Ιανουαρίου 2006, 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του σατανά στη Μίνα.
Την 1η Φεβρουαρίου 2004, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη Μίνα, την πρώτη ημέρα του λιθοβολισμού των στηλών.
Στις 9 Απριλίου 1998, περισσότεροι από 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.
Στις 15 Απριλίου 1997, κατά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από καμινέτο σε καταυλισμό προκυνητών στην κοιλάδα της Μίνα έχασαν τη ζωή τους 343 άνθρωποι.
Στις 24 Μαΐου 1994, 270 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα λόγω της πολυκοσμίας κατά την τελετή του λιθοβολισμού.
Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών.
Τα εννέα τελευταία χρόνια ήταν αναίμακτα αφού δεν ποδοπατήθηκαν άνθρωποι και δεν προκλήθηκαν επεισόδια, γεγονός που αποδίδεται στα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνονται από τις αρχές.