Το απόλυτο χάος: Παραδομένη στους μετανάστες η χώρα (φωτο)



«Βουλιάζει» από πρόσφυγες και μετανάστες όλη η χώρα. Στην Ειδομένη ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, ενώ λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ....
ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα. Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.
Για την ώρα, εκατοντάδες μετανάστες -στην πλειοψηφία τους Αφγανοί- έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βάλει μπροστά στις γραμμές του τρένου μικρά παιδάκια, τα τρομαγμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλαίνε και φωνάζουν.
idomeni-skines-1
Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, ενώ ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Μάλιστα, υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.
Άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.
Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.
Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη.
peiraias1
Κατασκήνωσαν σε πάρκο του Πειραιά!

Πρόχειρο καταφύγιο σε μία πλατεία του Πειραιά βρήκαν πάνω από 4.000 μετανάστε και πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα, καθώς δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας.

Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί καθώς στις 19.00 το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά με εκατοντάδες ανθρώπους.
Το Καστελόριζο εκπέμπει SOS

Απανωτά κύματα μεταναστών και προσφύγων συνεχίζουν να περνούν από το Καστελόριζο όπου μέχρι και αυτή την ώρα βρίσκονται περίπου 900 μετανάστες την ώρα που ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν υπερβαίνει τους 250.

kastelorizo
Οι Τούρκοι απειλούν με προσφυγική «βόμβα» τα ελληνικά νησιά, οι οποίοι κατά την πάγια τακτική τους σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τον καιρό την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση στον Γόρδιο δεσμό του προσφυγικού.
Στο Καστελόριζο έφθασαν το τελευταίο τριήμερο τουλάχιστον 900 πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρουν τοπικές και άλλες πηγές, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις.
kastelorizo2