Κατρούγκαλος: Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό


Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και καλώντας εκ νέου αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες σε διάλογο....
.
Όπως είπε ο Κατρούγκαλος “ο βασικός συνομιλητής είναι η κοινωνία” και ανέφερε ότι είχε υπάρξει ένας διάλογος στην αρχή, ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια, σημειώνοντας πως αυτό ήταν και το αίτημα προηγούμενων κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να συζητήσει από την αρχή όλα τα θέματα, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό είναι μόνο μια πρόταση και ότι δεν είναι καν σχέδιο νόμου.
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και με τους Θεσμούς και με την κοινωνία. Υπογράμμισε πάντως πως πρέπει να ισχύουν ίσοι κανόνες για όλους τους Έλληνες.
Άφησε αιχμές για την στάση των αγροτών, λέγοντας πως “δεν μπορεί ένας κλάδος να ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου χωρίς να πουν και τι ακριβώς θέλουν”.
Ο υπουργός Εργασίας πάντως είπε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό, ενώ σημείωσε ότι “θέλουμε συζήτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.
Για την αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των επιστημόνων που ζητούν αναλογιστικές μελέτες ο υπουργός είπε ότι τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία η κυβέρνηση τα έχει θέσει υπ’ όψη τους, τονίζοντας ωστόσο ότι “πλήρης αναλογιστική μελέτη δεν υπάρχει”.
Όπως είπε “η πρόταση που καταθέσαμε στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει σημαντικές προσαρμογές που ξεκινούν από 50%”, ενώ έδωσε και κάποια παραδείγματα, πχ για κάποιον που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει μείωση στις εισφορές κατά 40%.
“Με αυτό το σχέδιο θα έχουμε βελτίωση των εισφορών”, τόνισε ο Κατρούγκαλος.
Για τις συντάξεις ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί “κόκκινη γραμμή” να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να γίνει μείωση για 12η φορά.
Για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ είπε ότι ήδη έχει προβλεφθεί μια σχετική μείωση στον κοινωνικό σχεδιασμό.
“Βασικό όπλο είναι ο διάλογος”, τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας μάλιστα πως “από την αρχή ήμασταν ανοιχτοί στην συζήτηση” και ανέφερε ότι “υπάρχει μια αντίδραση από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το Ασφαλιστικό, κυρίως από τους αγρότες”.