Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής. Οι προτάσεις σας ταυτίζονται με το ΔΝΤ


«Αν δεν πάρουμε μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό.
Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηριστικά… ευχαρίστησε επειδή “εκφράζει τόσο νεοφιλελεύθερες θέσεις”.....

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ “γιαλαντζί μεταρρυθμιστή”.
“Δεν χωρούν υπεκφυγές, δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, καθώς στο παρελθόν οι κυβερνήσεις επέλεγαν μόνο το δρόμο των περικοπών και όχι μίας ουσιαστικής μεταρρύθμισης.
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι χρειάζονται συνεχώς τεράστια ποσά για την καταβολή των συντάξεων και επικαλέστηκε μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2014. Προειδοποίησε δε ότι πρέπει να βρεθούν επιπλέον πόροι 980 εκατ. ευρώ και σε 2,5 δισ. το 2018. «Αν δεν ανατραπεί η πορεία οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής συντάξεων και κατάρρευση των ταμείων».
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι μία κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση», σημείωσε και επέρριψε ευθύνες στα κόμμα που άσκησαν διακυβέρνηση «και έρχονται να μας ασκήσουν κριτική και να μας κουνήσουν το δάχτυλο», όπως είπε.
Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε τον διάλογο και την κάλεσε να πάρει θέση. “Θα στηρίξετε τη συμφωνία μας με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα επιλέξετε τον δρόμο των περικοπών που ζητεί το ΔΝΤ;” αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
“Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις τα ταμεία έμειναν με τα ελλείμματα”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για κατάθεση πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων.
Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο, σημειώνοντας με νόημα πως ενω η πόρτα του είναι ανοιχτή, αρνούνται να τον συναντήσουν.
Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός έκανε συνεχείς αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο μάλιστα “ευχαρίστησε”, λέγοντας πως “επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Κ. Μητσοτάκη, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος”.
“Τι καταθέσατε ως πρόταση; Ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις αφού είστε ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή περικοπές 70% στις επικουρικές, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμψηφισμό στις επιδοτήσεις των αγροτών με τις εισφορές τους. Αυτά προτείνατε, σας ευγνωμονώ ειλικρινά”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακόμη ο Πρωθυπουργός είπε: “Οι απόψεις σας είναι ταυτισμένες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Βρισκόμαστε ακόμα υπό επιτήρηση του «κουαρτέτου», του οποίου τα μέλη διαφωνούν μεταξύ τους. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ.
Το πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ήταν το κράτος που φτιάξατε εσείς”.