Ρωσική αρμάδα από 22 πολεμικά πλοία κατευθύνεται προς την Συρία - Ανάμεσά τους το "Μόσκβα" και πέντε έμφορτα αποβατικά (εικόνες)

 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Είκοσι δύο ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν αυτή την στιγμή στην Α.Μεσόγειο
με προορισμό την Συρία μεταφέροντας νέα οπλικά φορτία και ρωσικές ειδικές δυνάμεις προς υποστήριξη του συριακού Στρατού κατά των ισλαμιστών εισβολέων του ISIL....

Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός αποβατικών πλοίων που θα συμμετέχουν στην ρωσική αρμάδα.
Ταυτόχρονα η Μόσχα εξήγγειλε ασκήσεις στην Α.Μεσόγειο για να αιτιολογήσει την συγκέντρωση μεγάλων ναυτικών δυνάμεων, αλλά και για να δεσμεύσει περιοχές κοντά στις συριακές ακτές.
Η απόφαση για ολική εμπλοκή στη συριακή κρίση πάρθηκε μετά την επίθεση των ισλαμιστών με ρουκέτα κατά της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Ο Ρώσος προεδρος Β.Πούτιν είναι πλέον αποφασισμένος "να καθαρίσει την μπουγάδα" και τα "άπλυτα" των Αμερικανών, εξολοθρεύοντας το ISIL.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε χθες την επίθεση στην ρωσική πρεσβεία στη Συρία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τον εγκληματικό βομβαρδισμό της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στην Δαμασκό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του. «Αναμένουμε μια καθαρή στάση αναφορικά με αυτή την τρομοκρατική ενέργεια από όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και των τοπικών εμπλεκόμενων πλευρών».

Οι μαχητές που βρίσκονται πίσω από την επίθεση δεν αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αλλά έχουν «εξωτερικούς υποστηρικτές», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ, αφήνοντας "αιχμές" για ξένες μυστικές υπηρεσίες

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε για "συμπαγή δράση" (concrete action) μετά την ρίψη βλήματος όλμου στην ρωσική πρεσβεία, της Δαμασκού.

"Το βλήμα έπεσε στην περιοχή όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία της Δαμασκού χωρίς να προκαλέσει ζημιές αλλά περιμένουμε πλέον όχι λόγια παρά μόνο συμπαγείς ενέργειες γι'αυτό το χτύπημα που αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια. Θα πάρουν σύντομα την απάντησή μας"
Η απάντηση έρχεται
To αντιτορπιλικό Udaloy κλασης "Admiral Panteleev". Είχε χρησιμοποιηθεί και εναντίον των Σμαλών πειρατών το 2009. Μετά τοποθετήθηκε στον Στόλο του Ειρηνικού για να πάρει εντολή να μεταβεί στην Μεσόγειο όταν χειροτέρεψε η κατάσταση στη Συρία.

Η φρεγάτα Neustrashimyy της ομώνυμης κλασης ήρθε στην Μεσόγειο από τον Κόλπο του Aden.
Το Ropucha II ή "Admiral Nevelsky" .
Το "Peresvet" πρόκειται περί αποβατικού πλοίου, πιστεύεται ότι μεταφέρει Ρώσους στρατιώτες και προσωπικό στην Ταρτούς.
Το αποβατικό "Azov".
Το αποβατικό "Minsk".
Το αποβατικό "Novocherkasks". 
Το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy.
Το Vice-Admiral Kulakov αντιτορπιλικό κλάσης Udaloy πήρε εντολή από τον Ατλαντικόν να σπεύσει άμεσα στην Μεσόγειο.
Το βαρύ καταδρομικό Moskva κλάσσης Slava,  που σημαίνει "Δόξα" είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου και αυτό έρχεται από τον Ατλαντικό και εισέρχεται στην Μεσόγειο Θάλασσα. Σημειώνεται ότι φέρει και πυρηνικές κεφαλές.
Η κορβέτα "Tarantul". και αυτή αφήνει τον Ατλαντικό εσπευσμένα.