ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ...


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που αποτελεί...
ένα από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τον Οκτώβριο.

Η απόφαση φέρει την υπογραφή του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Δημόπουλου - η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι είχε όλο το χρονικό περιθώριο, από την ψήφιση του μνημονίου και μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης, να προωθήσει τη συγκεκριμένη όπως και άλλες υπουργικές αποφάσεις δεν το έπραξε. Επέλεξε, αντίθετα, να αφήσει το «καυτό» θέμα, λόγω των θιγόμενων συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας, στον υπηρεσιακό υπουργό.

Η απόφαση προβλέπει μειώσεις στις τιμές φαρμάκων τα οποία δεν προστατεύονται από πατέντα (off patent και γενόσημα) στο 50% και 32,5% αντιστοίχως της τιμής που είχαν πριν χάσουν την προστασία τους. Οι αλλαγές στην τιμολόγηση αναμένεται να συνυπολογιστούν στη Γενική Ανακοστολόγηση που ετοιμάζει ο ΕΟΦ και η οποία θα αποτυπωθεί στο νέο δελτίο τιμών, μετά τις εκλογές.

Οι μειώσεις αφορούν το σύνολο των σκευασμάτων και όχι μόνο όσα κυκλοφόρησαν ή έχασαν την πατέντα μετά το 2012, όπως ίσχυε με προγενέστερες αποφάσεις.

Τίθεται ωστόσο άλλη προστατευτική διάταξη για τα φάρμακα καθώς εισάγεται η διευκρίνιση πως οι μειώσεις στις τιμές των off patent αφορούν φάρμακα «με Λιανική Τιμή άνω των 12 ευρώ καθώς και σε φάρμακα με ΚΗΟ άνω των 0,40 ευρώ ή με Λ.Τ. μεγαλύτερη των 12 ευρώ και μέχρι το επίπεδο αυτό» και αντίστοιχα στα γενόσημα «με Λιανική Τιμή άνω των 7,8 ευρώ, καθώς και σε φάρμακα με ΚΗΟ άνω των 0,26 ευρώ και μέχρι το επίπεδο αυτό». Όπως εξηγείται αυτό γίνεται «για λόγους προαγωγής της χρήσης των οικονομικότερων θεραπειών και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να μην διακυβευθεί η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για τις ανάγκες των ασθενών».

Εκτός από τις μειώσεις, η υπουργική απόφαση αλλάζει και το σημείο αναφοράς στην τιμολόγηση, που σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων. Πλέον για τον καθορισμό του μέσου όρου των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη θα αναζητούνται τιμές προϊόντων με την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και συσκευασία, ενώ έως τώρα αναζητούνταν απλώς αντίστοιχα προϊόντα.