Συκώτι: το πιο ισχυρό superfood


Γράφει η Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η κλασσική διατροφολογία πρεσβεύει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε από τα φαγητά, βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά. Ωστόσο, αν και είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, το θρεπτικό τους περιεχόμενο, δεν μπορεί να ....
συναγωνιστεί πάντα αυτό που βρίσκεται στο κρέας και ιδιαίτερα στο συκώτι.
Αν συγκρίνουμε πίνακες θρεπτικών συστατικών διαφόρων τροφίμων, θα παρατηρήσουμε ότι στο κόκκινο κρέας, τα μικροθρεπτικά συστατικά εκτός της βιταμίνης C βρίσκονται σε μεγάλη αναλογία, ενώ όσον αφορά το μοσχαρίσιο συκώτι, η περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης C είναι υψηλή.
Σε γενικές γραμμές, τα εντόσθια περιέχουν 10 με 100 φορές παραπάνω θρεπτικά συστατικά από ότι το κρέας που προέρχεται από άλλα μέρη του ζώου.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε συστατικά όπως, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, τα οποία δεν βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες σε κρέατα και εντόσθια. Συνεπώς η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Είναι εντυπωσιακό ότι πολλές φυλές κατά το παρελθόν κατανάλωναν μόνο εντόσθια, ενώ το άπαχο κρέας που καταναλώνουμε κυρίως σήμερα, δινόταν παλαιότερα για φαγητό στα σκυλιά.
Μία διαδεδομένη προκατάληψη κατά της κατανάλωσης συκωτιού, είναι ότι το συκώτι συσσωρεύει τοξίνες του σώματος. Αν και πράγματι ένας από τους ρόλους του συκωτιού είναι να εξουδετερώνει τις τοξίνες που εισέρχονται στο σώμα όπως από φάρμακα, χημικά και δηλητήρια, δεν αποθηκεύει αυτές τις τοξίνες. Οι τοξίνες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα, συσσωρεύονται ως επί το πλείστον στο λιπώδη ιστό. Από την άλλη πλευρά , το συκώτι αποτελεί αποθηκευτική μονάδα για πολλές σημαντικές βιταμίνες (A,D,E,K,B12 , φυλικό οξύ, χαλκό και σίδηρο). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονα στο συκώτι να ξεφορτωθεί τις τοξίνες.
Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να καταναλώνετε κρέας και εντόσθια βιολογικής προέλευσης χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά, ή τυποποιημένες ζωοτροφές. Τα προϊόντα κρέατος που προέρχονται από ζώα βιολογικές εκτροφής, είναι πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πχ υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα λιπαρά, ενώ παράλληλα ενισχύουν και την τοπική οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα.