Για ποια διπλωματική επιτυχία στο προσφυγικό μιλάει ο Τσίπρας;


Χαρές και πανηγύρια έκανε ο Τσίπρας για τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, αν και ως προς τους τόνους ήταν συγκρατημένος. Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει ότι πρόκειται για «σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας»...

Ας δούμε τα δεδομένα στα οποία με βάση τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στήριξε αυτή την άποψή του: Το πρώτο είναι ότι όπως είπε ο Τσίπρας μπήκαν στο «ψυγείο» οι μονομερείς ενέργειες, εννοώντας τα κράτη του Βίζεγκραντ και τα κλειστά σύνορα στα βόρειά μας. Το δεύτερο ότι δεν άνοιξαν τα 5 κεφάλαια για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που σχετίζονται με το Κυπριακό και το άνοιγμα των οποίων επεδίωκε ο Νταβούτογλου και τρίτον ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως προς τη χορήγηση ασύλου αλλά και τις απελάσεις θα γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την επίβλεψη του ΟΗΕ. Δηλαδή όλες οι περιπτώσεις θα εξετάζονται εξατομικευμένα και δεν θα γίνονται μαζικά. Στο πλαίσιο αυτό θα έρθουν στην Ελλάδα και 2300 ειδικοί υπάλληλοι από τα κράτη μέλη της ΕΕ για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές (400 ειδικοί εμπειρογνώμονες, 400 μεταφραστές και 1500 εξειδικευμένοι σε θέματα ασφάλειας).
Τώρα για το τελευταίο αυτοί οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας μάλλον σε πράκτορες παραπέμπει, αλλά θα δούμε. Το βέβαιο είναι ότι 2300 Ευρωπαίοι ειδικοί υπάλληλοι για το προσφυγικό που θα έρθουν στην Ελλάδα μάλλον είναι περισσότεροι από αυτούς που διαθέτει η κρατική μηχανή της χώρας μας και είτε γίνεται γιατί μας θεωρούν άχρηστους είτε γιατί θα είναι πράγματι τοποτηρητές και όχι απλοί συνεργάτες όπως είπε ο Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα η κεντρική λογική της απόφασης ΕΕ-Τουρκίας χτυπάει του λαθρεμπόρους, καταργεί τις παράνομες ροές μεταναστών και δημιουργεί μια νόμιμη οδό για το ελεγχόμενο πέρασμα των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη και όλο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το στόχο που είναι η μείωση των ροών προς την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τρία φίλτρα προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά τους: Το πρώτο αφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να χτυπήσει τους διακινητές στα παράλια της γείτονος. Το δεύτερο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ αρκεί η Τουρκία να άρει τα προσκόμματα που θέτει και το τρίτο είναι το αντικίνητρο για πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αν περάσουν ανεξέλεγκτα στα ελληνικά νησιά δεν θα έχουν προτεραιότητα στις διαδικασίες μετεγκατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση πυρήνας των αποφάσεων είναι η σχέση ένας προς ένα για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Τουρκία και αυτούς που θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Κοινώς το κλειδί εξακολουθεί να το κρατάει η Τουρκία. Την ίδια ώρα η Ελλάδα παραμένει μετέωρη και δεν είναι ακόμα σαφές ότι έχει αποφύγει τη μετατροπή της σε αποθήκη. Και αυτό γιατί το κύριο ζήτημα είναι ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ δεν έχει λυθεί καθώς εξακολουθεί να είναι εθελοντική και όχι αναλογική και υποχρεωτική η κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ. Και είναι προφανές ότι καμία δεν θα θελήσει να αλλάξει στάση και να δέχεται στο εξής πρόσφυγες, διαφορετικά θα γινόταν μια κίνηση καλής θέλησης με το θέμα των συνόρων από τις χώρες του Βίζεγκραντ για παράδειγμα.
Κατά συνέπεια πολύ φοβόμαστε ότι είναι πρόωροι οι πανηγυρισμοί και μπορεί να αποδειχτεί ότι και πάλι δεν είχαμε τίποτα περισσότερο από μια τρύπα στο νερό. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη σύνοδο ο Τσίπρας άλλα υπέγραψε και μιλούσε για μονομερείς ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών με το κλείσιμο των συνόρων και την επόμενη μέρα ο Τουσκ χαιρέτιζε το Βίζεγκραντ λέγοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής!
Κατά τα άλλα ο Μουζάλας μάλλον μένει και ο Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει ότι ο Καμμένος θα έχει ξεχάσει το θέμα γι’ αυτό άλλωστε και λειτούργησε πυροσβεστικά εξαίροντας την «προσφορά» και των δύο υπουργών του! Προφανώς για την αποτελεσματικότητά τους όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ειδομένη, στη Βικτώρια πιο πριν και τώρα στον Πειραιά…