Η επιστροφή του Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ και… το μέλλον


Ο τελευταίος των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, ετοιμάζεται να επιστρέψει σπίτι του. Αυτό τουλάχιστον “λέει” η κοινή λογική, καθώς και οι αποχρώσες ενδείξεις όσων διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο του Κέντρου και της Αριστεράς....

Είναι λογικό, επόμενο και αναμενόμενο, να επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. Και να αξιοποιήσει το δικό του, ειδικό βάρος, ώστε το Κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του και κυριάρχησε πολιτικά στην Ελλάδα για σχεδόν 4 δεκαετίες, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς μιας θεαματικής Αλλαγής στον πολιτικό χώρο του Κέντρου και εκείνον της Κεντροαριστεράς.
Με τον Γιώργο Παπανδρέου εντός ΠΑΣΟΚ, ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος αποκτά άλλο εκτόπισμα. Και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση, είτε με ετέρο τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αύριο τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και την ίδια ώρα, διευκολύνει τη στρατηγική στόχευση της συγκρότησης ενός αξιοπρεπούς και αξιόμαχου “τρίτου πόλου”, που μελλοντικά θα διεκδικήσει να εκφράσει και πάλι την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Φυσικά, η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου θα συνεπάγεται το “αντίο” του Ευάγγελου Βενιζέλου. Για να είμαστε ωστόσο ειλικρινείς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο “νονός” του PSI απέχει ψυχικά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα βρει στέγη στη “Νέα Ελλάδα” του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιδιώξει να υλοποιήσει το… μάνιουαλ που του άφησε στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς.